Trouwfeesten met een cultureel tintje

Met een modieus shirt ben je altijd goed gekleed
5 april 2018
Het geheim onder de trouwjurk
9 mei 2018

De tradities rondom een Nederlandse bruiloft kennen we inmiddels allemaal. Denk bijvoorbeeld aan de verloving, het vrijgezellenfeest, trouwkaarten, de bruidstaart, bruidsmeisjes, getuigen en het gooien van het bruidsboeket. In andere culturen komen hele andere gewoonten aan bod tijdens het huwelijk. Wij gaan een aantal unieke culturele bruiloften en hun tradities in het kort met jullie doornemen.


Marokkaanse bruiloft
Een Marokkaanse bruiloft duurt gemiddeld drie dagen. Echter gaat er een hele tijd van voorbereidingen aan vooraf. Op deze manier zal de dag zelf perfect verlopen volgens een traditioneel huwelijk. De bruiloft zelf wordt opgedeeld in drie delen:

De dag voor de bruiloft is de Hennadag. Henna wordt gezien als een bron van kracht. Het houdt de kwade geesten buiten waardoor de bruid met een gerust hart kan trouwen. Daarnaast is het een mooie vorm van versiering. Tijdens deze dag wordt de henna aangebracht op de handen en voeten van de bruid. De bruidegom wordt op zijn pink en/of handpalm voorzien van henna. ‘s Avonds wordt de beruchte henna-avond gevierd temidden van belangrijke familieleden en kennissen. Tijdens deze avond staan de bruid en de bruidegom centraal tijdens traditionele rituelen.

Tijdens de tweede dag vind de officiële trouwdag plaats. Hierbij is de bruid gekleed in een ‘gewone’ bruidsjurk en wordt het paar ontvangen op een versierde locatie met traditionele zang en muziek. Dit ritueel wordt minimaal vier keer herhaald, met iedere keer andere outfit. De feestavond wordt afgesloten met een witte jurk, melk en dadels. Dit staat namelijk symbool voor reinheid en vruchtbaarheid. De taart wordt aangesneden en de ringen worden gedeeld. Vervolgens nemen de bruid en bruidegom afscheid van het feest en vertrekken samen naar huis.

Op de laatste dag verlaat de bruid officieel het ouderlijk huis. Dit valt niet altijd binnen het huwelijk maar is wel een belangrijke onderdeel.

Een belangrijk onderdeel bij het marokkaans huwelijk is de bruidsschat. Dit geld ontvangt de bruid van de bruidegom als teken van zelfstandigheid. Dit geld moet de bruid besteden aan kleding of sieraden voor zichzelf. Daarnaast is het opvallend dat de vader van de bruid perse aanwezig moet zijn. Zonder zijn toestemming kan het huwelijk namelijk niet doorgaan.

Joods-orthodoxe bruiloft
De Joods-orthodoxe bruiloft start ongeveer een week voorafgaand aan de grote dag. Vanaf dit moment mogen de bruid en bruidegom elkaar niet meer zien. Vijf dagen voor de bruiloft wordt de bruid traditioneel gereinigd.

Op de dag zelf moet het bruidspaar vasten en wordt de huwelijksakte in een aparte ruimte getekend. Vervolgens wordt de bruidegom naar de bruid geleid. De bruidegom bedekt, uit symbolisch oogpunt,  het gezicht van de bruid met de welbekende sluier.

Daarna wordt het bruidspaar naar de choepa gebracht, hier vind de huwelijksceremonie plaats. TIjdens de ceremonie moet de bruid met haar moeder en schoonmoeder zeven rondjes om de bruidegom lopen. Vervolgens sluit de bruid zich aan bij de bruidegom. De rabbijn(Joodse geleerde) zegent vervolgens het glas wijn waar het bruidspaar uit drinkt en dan volgt de uitwisseling van de ringen. Aan het eind van de ceremonie breekt de bruidegom het eerder benoemde wijnglas wat verwoesting van de tempel symboliseert.

Nu mag het bruidspaar even een momentje voor zichzelf nemen, om ook even wat te eten. Hierop volgend wordt het verse bruidspaar aangekondigd op de receptie. Mannen en vrouwen dansen apart rond het bruidspaar en het bruidspaar wordt opgetild. De ceremonie wordt afgesloten met een maaltijd waarbij zeven zegeningen worden uitgesproken die goede wensen voor het bruidspaar bevatten.

Hindoestaanse bruiloft
Het huwelijk is binnen het hindoeïsme een ritueel dat leidt tot een nieuwe levensfase. Er wordt veel waarde gehecht aan het huwelijk. Dit gaat daarom ook gepaard met vele tradities en rituelen. Daarnaast wordt het hindoe huwelijk gekenmerkt door de kleurrijke uitstraling.

In veel hindoestaanse huwelijksvormen maken de ouders een partnerkeuze. Tegenwoordig worden de bruid en bruidegom hier wel bij betrokken. De ouders organiseren daarnaast ook het gehele huwelijk. Voorafgaand aan de bruiloft vindt er een verlovingsfeest plaats waarbij de vaders van de bruid een cadeau geeft aan de bruidegom. Daaropvolgend vindt de ondertrouw plaats in het huis van de aanstaande bruidegom.

Het uiteindelijke huwelijk, wat een belangrijke rol speelt in het hindoeïsme, kan wel een aantal dagen duren. De ceremonie wordt geleid door de priester. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van voorwerpen die de vruchtbaarheid symboliseren. Hiermee hopen ze op gezonde kinderen. Een belangrijk ritueel tijdens het hindoe huwelijk is het aanbrengen van sindur. Hierbij wordt het bruidspaar bedekt met een sluier. Onder de sluier gooit de bruidegom rode poeder op de scheiding van het haar van de bruid. Vanaf nu is het paar echt aan elkaar verbonden.

Als het huwelijk voorbij is trekt de bruid bij de bruidegom en zijn ouders in. Zij zullen uiteindelijk zorg dragen voor de ouders.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.