Notaris regelt het juridische huwelijk

Voor elk figuur een trouwjurk
25 november 2016

Als je gaat trouwen, zijn er veel dingen waar je over moet nadenken. Het ceremoniële stuk van de bruiloft, de gastenlijst, de trouwlocatie, in ondertrouw gaan en ook of je trouwt in gemeenschap van goederen of trouwen op huwelijkse voorwaarden. Beide opties bespreken we in dit artikel!

notaris_huwelijk_juridisch_1

Trouwen in gemeenschap van goederen

Het is aan te raden dat jullie voor het maken van deze keuzes een notaris inschakelt. De notaris kan jullie voorzien van informatie en stelt een notariële akte op. Als jullie geen akte laten opstellen, trouwen jullie automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat jullie, na het geven van het ja-woord, alle bezittingen (en ook schulden) samen bezitten. Er bestaat zoiets als een uitsluitingsclausule: zo leg je vast wat je niet wilt delen, zoals schenkingen, erfenissen of sieraden. Als het huwelijk eindigt, bijvoorbeeld door een scheiding, worden alle bezittingen 50/50 verdeeld.

notaris_huwelijk_juridisch_3

Trouwen met huwelijkse voorwaarden

Als je naar de notaris gaat en kiest voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden, betekent dat jullie zelf kiezen welke bezittingen hoe verdeeld worden. De bezittingen zijn niet van jullie samen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld schuldeisers geen aanspraak maken op het vermogen van je partner. Ondernemers kiezen vaak voor de huwelijkse voorwaarden, zodat de bezittingen, het vermogen en ook de schulden gescheiden blijven. Je kunt ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden als je al getrouwd bent. Als je huwelijkse voorwaarden opstelt, is het verplicht om een notaris in te schakelen en een notariële akte op te stellen, anders gelden de voorwaarden niet.

notaris_huwelijk_juridisch_

Advies van de trouwnotaris

Laat je voordat je in het huwelijkbootje stapt goed informeren over de mogelijkheden, maar ook over de regels en gevolgen. Als je alles wilt weten over gemeenschap in goederen en trouwen met huwelijkse voorwaarden, neem dan contact op met één van de professionals op onze website. Zij helpen je graag!

Sanne van Bortel | Meer juridische info over het huwelijk?


juridisch_trouwen_notaris_ww

Trouwen.nl
Trouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.