5 tips voor de perfecte trouwspeech

Kapper voor bruiloft
8 maart 2019
Gegarandeerd stralen op je bruiloft met wimperextensions
22 maart 2019

Het bruidspaar wil graag worden toegesproken op de mooiste dag van hun leven. En jíj mag dat doen. Leuk! Of toch wel erg spannend? Geen paniek: hieronder hebben we 5 tips verzameld die jouw trouwspeech tot een succes zullen maken.

This is the moment
Houd rekening met het moment waarop je spreekt. Speechen tijdens de officiële ceremonie is net even anders dan speechen tijdens de borrel of het feest ’s avonds. Deze momenten verschillen qua sfeer en setting, maar ook kan er verschil zitten in wíe er aanwezig zijn en de aandachtsspanne van het publiek op dat moment. Elke situatie vraagt iets anders van jou als spreker. Pas dan ook je woordkeus, de lengte van je speech de inhoud van je verhaal aan aan het spreekmoment.

Zenuwen
Vind je het spannend om te spreken in het openbaar? Je bent niet de enige. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om je zenuwen te verminderen. Een goeie tip is bijvoorbeeld: laat je borreltje staan tot ná de speech. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zorgt alcohol er namelijk voor dat je je nerveuzer voelt. Een andere truc om je zenuwen te verminderen is goed ademhalen. Als je ervoor zorgt dat je je ademhaling in je buik voelt (en dus niet op je borst), merk je dat je nervositeit afneemt. Ook kun je door deze manier van ademhalen je zinnen krachtiger en duidelijker uitspreken. Win-win dus!

Een goed begin…
Het mag dan misschien lijken alsof je jouw speech zó uit je mouw schudt, maar niets is natuurlijk minder waar. Om je speech natuurlijk en ‘makkelijk’ over te laten komen, zit er maar een ding op: oefenen, oefenen, oefenen. Goed oefenen is de basis van spreken in het openbaar. Zorg ervoor dat je je verhaal niet woord voor woord kent, maar dat je in grote lijnen weet wat je wilt vertellen.

Verdeel je aandacht
Deze dag draait natuurlijk om twee mensen: het bruidspaar. Zij hebben je gevraagd te speechen, jij hebt je speech speciaal voor hen geschreven. Maar, de andere aanwezigen dan? Vergeet niet dat er een veel groter publiek naar je speech gaat luisteren dan alleen de twee tortelduifjes. Probeer dus ook je héle publiek mee te nemen in je verhaal. Maak oogcontact, vermijd inside jokes tussen jou en het bruidspaar, en vertel kort wie je bent en hoe jij het bruidspaar kent.

Tot slot
De laatste en misschien wel belangrijkste tip: geniet ervan. Je speech hoeft niet perfect te zijn. Het heeft juist zijn charmes als er iets kleins misgaat. Het belangrijkste voor jezelf, de aanwezigen en het bruidspaar is dat je vanuit je hart spreekt. Succes!

Deze tekst is geschreven door Marieke Grasboer van Bureau Spraakwater. Bureau Spraakwater helpt en traint ambitieuze mensen, teams en organisaties op het gebied van presentatievaardigheden, spreken in het openbaar, pitchen en overtuigingskracht.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.